A tüzes Nyúl hava - Március

2024.03.05

Március 5-én hajnalban léptünk át a JinTűz-Nyúl havába, ami remélhetőleg lágyít az energiákon, amik februárban jelen voltak. Ez a hónap jin minőségű, így a női aspektusok kerülhetnek jobban előtéreb, a befelé fordulás, befogadás, áramlás és jól is tesszük, ha ezt a minőséget jobban éljük most, hiszen ekkor a megérzéseinkre is jobban rá tudunk hangolódni, melyek ebben a z időszakba  nagyon erősek lehetnek és vezetnek minket az úton.

A JinTűz maga a gyertyaláng, így most mi is nagyon érzékenyek lehetünk és a túlzott kiáradásból vissza fogunk venni és csak a közvetlen környezetünnek adunk a melegünkből. Többet lehetünk az álomvilágunkban, a képzeletünkben, így érdemes ezt kihasználni a vágyaink vizualizálására, hogy az asztrológiai tavasz (2024.03.20.) beköszöntével tapasztalni is tudjuk elvetett magjaink szárba szökkenését. Persze ezeket a magokat már a Víz elem idején (télen) elvetettük, de fontos, hogy a fókuszunkat rajta tartsuk és ne siettessük a folyamatot, de ne is vegyük le róla a fókuszunkat. Ápoljuk úgy, mint a csírákat, melyeket naponta kétszer is átmosunk vízzel, míg ki nem kelnek, hogy ezután minden erejét és tápanyagtartalmát nekünk adják. 

Február közepe óta már a Fa elem (tavasz) évszakában vagyunk, így nagyon tápláló most minden csíra (főként csípősek) és szezonális zöldség (retek, medvehagyma, káposzta, karalábé, stb.), gyümölcs (savanyúak). A Fa elem íze a savanyú, így most elkezdhetjük apránként bevezetni ezt az ízt is méginkább az étkezéseinkbe (akut nyákos tünetekkor ne!), mivel a savanyú összehúz és benn tartja a testnedveinket. A tavaszi étkezés, ahol megjelennek a csípős ízű növények és fűszerek is, segít kivezetni a télen elfogyasztott sok nehéz étel okozta belső hőséget és nyálkát, hogy ismét aktívak és lendületesek tudjunk lenni, legyen elég vérünk és testfolyadékunk, emellett a blokádok feloldódjanak bennünk. 

Érdemes kerülnünk májusig a bő olajban sütést, zsíros, nehéz ételeket, túl sok olajos magot (sós mogyit), édességeket, fehér lisztes sütiket, pékárut, zsíros és cukros kominációkat (capuccino, tiramisu, mogyorós csoki), alkoholt (főleg a magas cukortartalmúakat), túl sok sós és zsíros ételt (chipsz, kolbász, szárított sonka), túl sok szárító ételt ( chili, curry, kávé, fekete tea).

Érdemes bevezetni a könnyebb ételeket, zöld növényeket, párolt/gőzölt/wokos ételeket és a testnedveinket táplálni lédús, főtt éelekkel (leves, főzelék, ragu, kompót) és kerülni a száraz ételeket (keksz, kétszersült, chipsz,stb.).

A Fa elem szervei a máj és epehólyag, így fontos őket most támogatni, harmonizálni. Nagyon szereti a máj az édes ízt, de csakis a természetes édeset, mint az édesburgonya, répa, édes alma, cékla, így ha dühösek vagyunk ne a csokihoz vagy alkoholhoz nyúljunk most, hanem készítsünk egy gyors és finom gyökérzöldség krémlevest vagy párolt zöldségeket, kölest/quinoát csirkével vagy kacsával. A keserű íz is előtéreb kerül most (gyermekláncfűlevél, rukkola, spárga, minden salátaféle), mivel szárító hatású és lehűti a belső hőséget, mely pattanásos, gyulladt bőrt okozhat, herpeszt és egyéb gyulladásokat. Ekkor érdemes kúraszerűen fogyasztani őket a tünetek elmúlásáig, de mindig főtt gabonával és hússal/hüvelyessel, na meg hőkezelt zöldségekkel, különben nagyon lehűti a közepünket.

A sós ízt érdemes csökkenteni, mely a Víz elem (tél) íze, hiszen ez lefelé és befelé irányítja az energiát, tavasszal pedig már kifelé és felfelé törekszünk, ahogy a fa is felfelé nő és terebéllyesedik.

A szezon alapanyagai:

  • csirke, tyúk, kacsa
  • tönkölybúza, bulgur, kuszkusz, aszalt tönköly
  • karalábé, új káposzta, retek, medvehagyma
  • zsázsa, torma, mustár, csírák
  • rukkola, cikória, radicchió, spárga, kelkáposzta, zeller
  • cékla, újkrumpli, sárgarépa,
  • petrezselyemzöld
  • brokkoli

A májunk érdekében csökkentsük a NYOMÁST (időnyomás, külső kényszer, érzelmi elfojtás), mivel ettől a májban  a csí (energia) elkezd pangni, amitől jönnek a dührohamok, belső feszülések.

Méregtelenítsük a májunkat most és erősítsük is!

  • könnyű sporttal (séta, kirándulás, chikung, tánc)
  • légzéstechnikák (hasi légzés, váltott orrlyukú légzés)
  • rendszeresen feszültségoldó gyak. (2 perc meditáció/légzésfigyelés, dinamikus relaxáció, stb.)
  • zöld színű alapanyagok (csíra, fűszernövény)
  • zöld szín használata (otthon, természetközelség)
  • szél elleni védelem- sál, réteges öltözék (szélkapuk- nyak, derék, boka védelme)
  • kreatív, alkotó tev. (festés, rajzolás, főzés, stb.)
  • illóolajok (menták, citrusok, bazsalikom, rozmaring, virágok)
  • virágteák (máj lazítók)
  • egészséges szexualitás
  • életrajzi és önmegvalósító könyvek

Visszatérve a hónap energiáira, érdemes figyelnünk rá, hogy most a Nyúl miatt, jobban meg akaruhatunk feleni másoknak, diplomatikusabbak lehetünk és rugalmasabbak, de tudjuk ebben is hol van a határ, ne menjen az önazonosságunk rovására. A Nyúlban lévő JinFa minőség nagyon kreatívvá, tervekkel telivé tehet bennünket ebben  a hónapban, amiket érdemes leírnunk, nehogy elpárologjanak a sok szellemi energiában, amely fémjelzi ezt a hónapot. 

A JinTűz is a szellemi világban éli élete nagy részét, a (Jin)Fa pedig imád tervezni, de a megvalósításhoz Tűzre van már szükség, mely áttranszformálja a dolgokat, lelkesedéssel tölti fel és cselekvési erővel, majd ezután a Föld ezt anyagba teremti, ezután a Fém rendszerezi és elengedi belőle, ami már nem kell és megtartja, ami működőképes továbbra is, majd a Vízben meghal, aminek meg kell, ideje nekünk is a nagy teremtés és kiáradás után visszavonulni, újra erőt gyűjteni az újhoz, mikor ismét eljő a tavasz (Fa elem). Ez a csodás körforgás zajlik a természetben, az életünkben és mindenben, ami ciklikus a földön.

A hónapban 71%-ban van jelen a Fa elem, így elképesztő erővel fog hatni, szóval érdemes fognunk a lovakat és fókuszt adni az életünknek, hogy most merre akarunk haladni. Támogassuk a Fát, ha kell Víz elemmel (vizi sportok, meditáció, víz közelség, pihenés, relaxáció) és fogjuk vissza Tűzzel (izzasztó sportok, tánc, kapcsolódás másokkal, öröm megélése, teremtés) ha kell.

Fő fókusz:

  • Ebben a hónapban is megjelenik az év legfőbb üzenete, hogy egyedül bármire képesek vagyunk, ne várjunk másokra, ne kapaszkodjunk másokba!
  • Figyeljünk jobban az egészségünkre, akár életmódváltás, böjt vagy stresszkezelés által.
  • A megérzéseinkre is fókuszáljunk.
  • A hónapban megjelenő lehetőségekre figyeljünk.
  • Agyalás helyett cselekvés.
  • Túl sok elemzés helyett gyakorlatba ültetése a dolgoknak
  • Befelé figyelés
  • Mentális erő
  • Belső meggyőződés megerősítése
  • Fényt vess, hogy fényt arass! (karma)
  • Lelki békére való törekvés.


Csodákkal teli, teremtő márciust kívánok nektek!

Glória


Forrás:

KicsiVú - 5 elem konyha- Fa elem tanfolyam

Era-Gon márciusi előrejelzése:

https://www.youtube.com/watch?v=vav0WAD-hj0

© 2022-2025 Forgács Glória 
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el